2010-06-02 16:20:15• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Németországban a foci az úr

Bármennyire is megrázta Németországot Horst Köhler államfő hétfői lemondása, mostanra mégis beigazolódott, hogy nem a politika, hanem a futball az úr. Legalábbis a labdarúgó-világbajnokság diktál akkor is, amikor az új elnök megválasztásának időpontjáról van szó.

A parlament elnöke kedden nagy meglepetést keltett azzal a bejelentésével, hogy a választás időpontját június 30-ra tűzte ki. Ez a nap ugyanis hétköznapra esik, miközben Németország korábban általában a hétvégéken választott elnököt. Ráadásul június 30. az alkotmány biztosította határidő utolsó napja az utód megválasztására, de Norbert Lammert azonnal megadta a magyarázatot.

"Sikerült egy olyan napot találni, amikor szünnap van a dél-afrikai világbajnokságon - szögezte le az időpontot indokolva a Bundestag elnöke, és szavai is sugározták a megkönnyebbülést. - Mindezt alighanem megnyugvással veszik tudomásul azok, akik részt vesznek az új államfő megválasztásában" - tette hozzá Lammert, utalva arra, hogy az elnököt egy csaknem 1250 főből álló testület választja. Ezek után pedig jogosan fogalmazta meg azt a reményt, hogy a szavazásban mindenki részt vesz.

A Bundestag elnöke természetesen mindezzel közvetve reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Ausztráliával, Szerbiával és Ghánával egy csoportba sorolt Nationalelf továbbjut a selejtezőkből, és a legjobb 16 között folytathatja. Mivel a középdöntőket június utolsó hétvégéjén rendezik, ezeken a napokon aligha lett volna "ildomos" elnököt választani.


Foci kell a németnek meg sör, nem politika
Foci kell a németnek meg sör, nem politika


Egyesek szerint Norbert Lammert minden bizonnyal levonta a legutóbbi elnökválasztás tanulságait is. Németországban ugyanis legutóbb tavaly  májusban azon a szombaton választottak elnököt, amikor a Bundesliga záró- és egyben sorsdöntő fordulóját tartották, a bajnoki cím sorsa ugyanis akkor dőlt el a Wolfsburg és a Bayern München között. Ezért több képviselő is közvetve rosszallását fejezte ki az időpont kapcsán, a szervezők pedig attól tartottak, hogy a futball-láz miatt a szavazáson foghíjas lesz a részvétel.

Végül azonban a képviselők kora délutánig "lezavarták" a szavazást, s az előre jósolt három helyett csak egy választási fordulóra került sor. Így a mérkőzések televíziós közvetítésére mindegyik futballrajongó honatya kényelmesen hazaérhetett...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: